Da li električnom četkicom možemo oprati zube bolje nego klasičnom?

Da li električnom četkicom možemo oprati zube bolje nego klasičnom?

Došlo je vreme da imamo po gadget za sve, mašine koje rade umesto nas, znaju šta nam treba i pre nego što pomislimo. Već decenijama nam mašine peru veš i sudove, praktično ih podrazumevamo. A o pametnim telefonima i svim aplikacijama koje znaju da nas odvedu do kuće, donesu ručak i podsete da čestitamo priajteljima rođendan, da ni ne pričam. Kako da higijena bude izostavljena iz ove mode?

Došlo je vreme da imamo po gadget za sve, mašine koje rade umesto nas, znaju šta nam treba i pre nego što pomislimo. Već decenijama nam mašine peru veš i sudove, praktično ih podrazumevamo. A o pametnim telefonima i svim aplikacijama koje znaju da nas odvedu do kuće, donesu ručak i podsete da čestitamo priajteljima rođendan, da ni ne pričam. Kako da higijena bude izostavljena iz ove mode?

Mada su dugo na tržištu, električne četkice nisu uvek bile od pomoći. U početku ih je proizvodila firma Brown, imale su previše tvrda vlakna i dovodila su do pojave izraženih i bolnih erozija na vratovima zuba, koje su zato i nazivane ”Brown-ovim erozijama”. To je, doduše, bilo vreme kada se isti efekat često postizao i klasičnim četkicama, jer je stomatolopka struka insistirala na tvrdim vlaknima četkice kao jedinim koje će zaista sastrugati plak sa vaših zuba. Rezultat je bio usputno struganje desni i gleđi zuba – nismo se ovome nadali. Električne četkice su atak na ove nežne strukture samo pogoršavale svojim vibriranjem.
Zato ćemo vam sada svi reći da Vaša četkica mora da bude meka. Ne samo meka, nego da ima 8000 super ultra mekih vlakana. Znam da i to zvuči preterano, ali nauka kaže da je efikasnsost uklanjanja naslaga sa zuba mnogo bolja ako baratamo nežnim gustim vlaknima. A pri tom nećeno napraviti ni recesije desni niti ”klinaste erozije”(bolne defekte na prelasku zuba i desni koje jaaaako bole kada jedete sladoled, toplu kafu, ili kada ih dotaknemo sondom pri stomatološkom pregledu).

I gde su sad tu električne četkice? I kod njih se moda promenila. Postale su omiljene među ljubiteljima gadgeta. Imaju ekrane, mere verme pranja, imaju razne nastavke….

Moram da priznam da nisam bila ljubitelj električnih četkica. Viđala sam pacijente sa lošom higijenom koji su tvrdili da koriste električne četkice i ljutili se kada kažem da nešto u svojoj higijeni moraju da promene. ”Kako nešto u šta sam investirao 50-100e može da bude lošije od četkice od 500din?” Odgovor je uvek bio u tehnici pranja, nevezano za četkicu. Ako pravilno znate da korisite bilo koji mašinu, ona Vam postaje saveznik i istinska pomoć u životu, u suprotnom investicija nema previče smisla.

Zapravo su postale mnogo bolje i jako dobar saveznik u borbi protiv bio filma (a to su sve naslage koje se sakupe na zubima, naslage pune bakterija koje izazivaju karijes i parodontopatiju). Sada imaju meka vlakna i merače pritiska, pa tako onemoguđavaju grubo četkanje. Različiti nastavci omogućavaju da nađete idealnu glavu četkice, onu koja ima najviše efekta i kojom najlakše prilazite nedostupnim površinama. Pri tom, sve glave su dovoljno male da bez problema možete očistiti distalnu (zadnju) povrsinu poslednjeg gornjeg molara , što pacijenti često preskaču,
Još jedna dobra stvar je tajmer. Da, četkica će vas obavestiti kada je prošlo 2 minuta koliko minimalno vreme pranja zuba treba da iznosi.

Dakle, brojne prednosti su ze razvile poseldnjih godina, pa je moj stav protivnika električnih četkica počeo da se ljulja. Vidim pacijente sa odličnom higijenom, kako naručuju nove modele četkica, nove nastavke i vidim da ih ne mrzi da peru zube. Ako pomaže da se pacijent motiviše na dobre navike, mislim da su već uradile mnogo za oralno zdravlje.

Ono što ume da bude problem, je što tehnika mora biti pravilna, nevezano od toga da li je četkica električna, plastična ili drvena. (O drvenim četkicama, neki drugi put, jedva čekam da ih isprobam, ili da čujem utiske pacijenata o ovoj ekološkoj varijanti.) Praktično to znači:
– plasirati četkicu pod uglom od 45 stepeni, tako da polovina vlakana bude na zubu, a polovina na desnima i četkati od desni ka ivici zuba (”kiša pada, trava raste”, svi smo učili kao mali)
– obratiti pažnju na četkanje unutrašnjih površina, tj. onih okrenutih ka jeziku, to su mesta gde se dosta u donjoj vilici nakuplja zubni kamenac;
– ne zaboraviti ni unutrašnju (lingvalnu) površinu gornjih zuba: četkicu postaviti uspravno kako bi lakše upravljali i povlačite je gore-dole;
– ni jedna četkica nije večna- zamenite je na svaka 3 do 4 meseca , kao i posle infekcija respiratornih puteva_
– zube perite minimum 2 puta dnevno (mada ja volim da preporušim pacijetima i da nose četkicu na posao, gde obično budu u vreme ručka, pa da i poosle tog obroka operu zube);
-kad operete zube pred spavanje, ništa više nemojte jesti ili piti…osim vode… ni čašu mleka, pivo i čips uz film, času vina…ništa! Ili ih posle ponovo operite 😉

Postoje i delovi zuba koje ni jedna od pomenitih četkica ne može da opere. A to je prostor između zuba, tzv interdentalni prostor. Ni najbolja električna četkica vas neće spasti obaveze da koristite interdentalne četkice ili barem konac. Mada, mi svakako više preporučujemo interdentalne četkice.
One su takav pomoćnik u održavanju zdravlja usta i zuba da su zaslužile poseban post.

Dakle, kada došete u Ordinaciju Miščević, prvo ćemo porazgovarati o tome kakve su vaše dosadašnje navike u održavanju oralne higijene. Klasična ili električna četkica, konac ili interdentalna, možda oralni tuš (water pik)…. Ono što daje dobre rezultate Vama, neće davati vašoj komšinici, i obrnuto. Tako i konačna preporuka na temu električne četkice glasi – sve je individualno! Ako vidimo da su vam desni zdrave, nema novih karijesa na kontolama, reći ćemo da nastavite tako kako do sada radite. Ako se javljaju neki problemi, pa još učestalo, vreme je da uvedete novine u svoju rutinu pranja zuba, a mi ćemo Vam, sa zadovoljstvom, sugerisati koje.

Ako Vas sjajna, svetleća, električna četkica motiviše da perete zube češće i duže i pravilnije nego ranije, ona je svakako dobra investicija u Vaše zdravlje.

Dr Ana Anđus

Share:

Leave comment

Maršala Birjuzova 39

Beograd

0653474937

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

Zakažite pregled