Istine i zablude o izbeljivanju zuba

Istine i zablude o izbeljivanju zuba

‘Da li paste za izbeljivanje zaista bele zube?”
” Koliko su efikasni preperati za izbeljivanje koji se nalaze u slobodnoj prodaji?”
”Ja perem zube sodom bikarbonom da mi pobele…..” i ostala pitanja i zablude pacijenata…

Ovo je česta tema diskusije u našoj ordinaciji. A njen čest razlog je čuđenje pacijenata nad cenom profesionalnog izbeljivanja zuba. Kako je to toliko ako u drogeriji postoji preparat za 1500 din koji takođe tvrdi da zube? Da li ih zaista izbeljuje? Jeste li probali? Jeste li imali ključ boja da uporedite nijansu pre i posle?

I tako sam, u nedavnoj poseti jednom velikom lancu drogerija u našoj zemlji, bacila pogled na policu sa izbeljivačima. Sećam se da je nekada bio i veći izbor, pa sam se obradovala da su se možda osmislile neke regulative i u našoj zemlji na temu koncentracije izbeljivača u slobodnoj prodaji. Čitajući deklaracije, našla sam samo jedan proizvod koji zaista sadrži vodonik peroksid (aktivna supstanca koja vrši izbeljivanje) i to u koncentraciji od 6%. To je sasvim u redu, pošto znam da je u većini evropskih zemelja ovo maksimalna koncentracija koja je data pacijentima na slobodnu kupovinu i upotrebu bez nadzora lekara.  Ali ok, ponude nekakve ima. Preparati koji ne sadrže hidrogen ili karbamid peroksid ne podležu kliničkim ispitivanjima. Dakle, prošli su samo kontrolu toga da li su toksični ili štetni po zdravlje. Nema nikakvih naučnih dokaza da oni zapravo izbeljuju zube.

Zašto onda smatram da se izbeljivanje treba obavljati u stomatološkoj ordinaciji ili bar pod nadzorom stomatologa?
Zasto što svaka supstanca koaj bar pokušava da zube učini beljim, ima izvesnu kiselost. Kiselost šteti gleđi. Da, kiseli su i profesionalni preparati za izbeljivanje. Ali mi ih koristimo kontrolisano, zaštitimo gingivu, zaštitimo ogoljeni koren zuba ili klinastu eroziju prethodno popunimo plombom. Merimo vreme stajanja gela na zubu, mešamo ga povremeno da efekat bude boljji (ima preparata gde je ovo preporuka proizvođača). I svaki čas proveravamo da li su zubi osetljivi. Pitamo vas da li nešto boli. Nakon seanse izbeljivanja aplikujemo gelove za remineralizaciju i smanjenje bolova. Između dve posete, proveravamo boju, koliko se promenila, dokle imamo plan da stignemo sa izbeljivanjem (a da zubi ipak zadrže prirodan izgled, koji ne liči na kupatilsku keramiku).

Sve ove radnje govore o tome da postoji potreba za učenjem i predznanjem i pre nego što pacijentu ponudimo izbeljivanje kao estetski stomatološi tretman. Uvek insistirajte na ovome stomatološki.
Jer izbeljivanje, kao ni plombiranje ili vađenje zuba, nije procedura koja treba da se obavlja u kozmetičkom salonu. Pre neku godinu je bila prava poplava salona za izbeljivanje zuba u Beogradu. Pošto više ne viđam ovakve reklame, nadam se da su pripadnici reda i zakona ugasili salone ovog tipa.

Što se kiselosti tiče….. Naša pljuvačka ima spposobnost da neutrališe kiselost supstanci unetih u usta – do nekle. Posle prevazilaženja njenog puferskog kapaciteta, ona nije više u stanju da se bori sa kiselinama. Sve dok malo žlezde ne odmore i ne obnove svoje zalihe baznih supstanci. Ovo sve znate iz reklami za žvake. Znači, svaki preparat sa nekom kiselošću se mora koristiti jako kontrolisano da ne dovede do problema sa demineralizacijom gleši. Dešavalo mi se da čujem d apacijenti mesecima koriste paste za izbeljivanje. To zaista nikako ne preporučujem. Manju štetnost jednokratne upotrebe preparate ječe kiselosti mogu da vam predstavim slikovito: za vaše zube (ne i ostatak organizma) je bolje da odjenom pojedete celu čokoladnu tortu, nego da ceo dan jedete parče po parče, malo po malo, iscrpljujući sposobnost pljuvačke da obavlja prirodnu neutralizacijun kiseline i remineralizaciju. Ovo uvek zvuči ekstremno, ali je priča koju pacijeti lako pamte. 😉

Da li ste pacijent izbora za izbeljivanje je stavr procenen stomatologa. Najlakše je da vam objasnim ko nisu pacijenti izbora :
– mladi do 18 (20) godina starosti – usled prevelike zapremine komore pulpe, količina zubnog tkiva izmešu gleši i zubne pulpe (živca) koja se zove dentin je pretanka i smatra se da bi izbeljivanje ugrozilo vitalitet zuba;
-ukoliko imate izraženu parodontopatiju – osim što postoje hitnije intervencije koje treba da obavite u cilju očuvanja zuba, u većini slučajeva pacijenti sa parodontopatijom imaju ogoljene korenove, na koje se ne sme aplikovati izbeljivač (koren je izgrađen od cementa, zubnog tkiva koje je znatno manje mineralizovano od gleđi, samim tim sklonije propuštanju izbeljivača i propadanju pod dejstvom istog):ž;
– ukoliko ste trudnica – gingivitisi su česti u trudnoći, te su desni upaljene i sklone krvarenju- niti ćemo uspeti lepo da izbelimo zube, niti ćemo pomoći oštećenoj gingivi da zaceli ukoliko se desi da na nju kapne izbeljivač;
– ukoliko na prednjim zubima imate krunice – ne možemo izbeleti dentalnu keramiku, možemo samo uraditi nove, belje krune.

Ima još nekoliko primera nestručne upotrebe izbeljivača na koje bih htela da Vam, skrenem pažnju. Nedavno sam imala prilike da vidim pacijenta koji je izbeljivanje zuba završio uz ozbiljno ostećenje desni. Dakle, neki deo procedure nije ispoštovan do kraja. Kada se zubi bele u ordinaciji, neophodno je da se prko desni premaže nešto što će stomatolog uglavno zvati tečni koferdam. Ova supstanca se polimerizuje istom lampom kojom polimerizujemo plombe. I njen zadatak je spreči kontakt izbeljivača i desni. Desni oštećene izbeljivačem su bele, lako krvare, i često jako bole. U slučaju ovakve nezgode, najbolje je premazivati ih preparatom na bazi vitamina E. Ovaj problem se često javlja kod izbeljivača koji su u slobodnoj prodaji. Dešava se da trej, tj kašika sa izbeljivačem ne naleže dobro na zube, pa deo gela iscuri na gingivu. Oštećenja su ipak manja zbog manje koncentracije preparata.

Još jedna važna stvar koja plaši pacijente je osetljivost zuba u toku i nakon tretmana. Ona je, nažalost, nepredvidiva. Javlja se kao kratak, oštar boj, osetljivost na topla ili hladna pića i hranu. Primećeno je da je češća kod upotrebe izbeljivača koji se plasiraju u trejeve i izbeljivača kojih ima u slobodnoj prodaji. Ukoliko do osetljivosti dođe, možemo da preduzmemo nekoliko stvari:
-da koristite izbeljivač niže koncenttracije;
-skratite vreme nošenja treja sa izbeljivačem;
– dođete u stomatološku ordinaciju kako bi smo Vam aplikovali gel za remineralizaciju i smanjenje osetljivosti;
– koristite neku od komercijalnih pasta za osetljive zube;
– napravite veću pauzu do sledćeg tretmana izbeljivanja;
– da koristetie izbeljivač koji već u sebi sadrži sastojke koji smanjuju osetljivost itd.

Kako bi ste efekte izbeljivanja sačuvali što duže, tokom i 2 nedelje nakon izbeljivanja izbegavajte svu hranu i piće koji mogu da izazovu prebojenost, dakle nema Coca Cola-e, cvekle, crnog vina, kafe (dobro, može na slamčicu 😉 ) , spanaća i uopšte svega obojenog što može da vam padne napamet.

I za kraj – ne, ne mora da bude preskupo. Zapravo, izbeljivanje je usluga koju u Ordinaciji Miščević najčešće dajemo sa popustom. Naročito u vreme svadbi ili praznika. Pa zato, do kraja 2018. imate priliku da zablistate belinom, uz našu pomoć, podršku i pažnju. I ordinacijskom i kućnom izbeljivanju smo smanjili cene. Koje je prava varijanta za vas, posavetovaćemo vas kada nam se javite na 0653474937 ili svratite do nas u Ustaničku 189.

Do skorog viđenja …;)

Dr Ana Anđus

Tags:
Share:

Leave comment

Maršala Birjuzova 39

Beograd

0653474937

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

Zakažite pregled