Imedijatna restauracija na implantima

Imedijatna restauracija na implantima

Da li je moguće istog dana doći u ordinaciju imajući zub kome nema spasa i otići kući lepog osmeha? Zub za jedan dan? Moguće je!Evo priče o tome…

Da li je moguće istog dana doći u ordinaciju imajući zub kome nema spasa i otići kući lepog osmeha? Zub za jedan dan? Moguće je!Evo priče o tome…

Zubni implanti su već decenijama smatrani najboljom zamenom za nedostajuće zube. Ipak, stari dizajn implantata podrazumevao je protokol takav da se nakon vađenja zuba i ugradnje implantata mora sačekati kompletna oseointegracija (srastanje imolanta i koštanog tkiva), dakle tri do šest meseci potrebnih za zarastanje. Ovo je podrazumevalo jednu nekomfornu situaciju u kojoj je pacijent gotovo pola godine bez zubne nedoknade. Eventualno su izrađivane privremene proteze, koje ni same nisu bile idealne, ni po pitanju udobnosti, a po nekim autorima su čak ugrožavale oseointegraciju.
Poslednjih godina, razvio se koncept “imedijatnog opterećenja”. “Imedijatno” predstavlja sve sto se radi odmah, u ovom slučaju odmah nakon operacije dobijate krunu. “Opterećenje” je ovde ono što dovodi do zabune. Zato što tek ugrađen implant svakako ne smemo opteretiti zagrižajnim silama. Pravilno bi bilo reći “imedijatna restauracija”.
Šta znače ovi zbunjujući termini? Stvar je jednostavna: izvadimo zub, procenimo da imamo dovoljno kosti da odmah ugradimo implant (to smo zapravo procenjivali i planirali pre operacije pomoću 3d snimka) i nakon ušivanja operativne rane, za implant vezujemo privremenu krunu. U slučaju bezubih vilica, često se radi All-on-4 koncept koji podrazumeva da za implante vezujemo privremeni rad u vidu akrilatnog mosta. U slučaju implanta na jednom zubu modelujemo privremenu krunu na privremenom abatmentu (ja to objašnjavam pacijentima kao deo koji se šrafi na implant kako bi imitirao krunicu zuba, recimo da liči na zub zbrušen za krunu).

Postavlja se logično pitanje da li je ovo moguće uraditi uvek? Kod svake ugradnje implantata? Pa ipak je potrebno da budu ispunjeni neki uslovi, po pitanju kvaliteta kosti, primarne stabilnosti implantata, svojstva samog implanta i navika pacijenta.

Kvalitet i gustina kosti su primarni zahtevi koje moramo posmatrati pri planiranju ugradnje implantata.Ukoliko imamo dovoljno kosti, očekujemo i dobru primarnu stabilnost implanta i imamo mogućnost imedijatnog opterećenja. Ipak, nekada se dešava da moramo da augmentiramo kost. Ukoliko nam ostaje veliki defekt u alveoli od proces koji je bio tu pre vađenja zuba, moramo da dodamo veštačku kost tokom ugradnje implanta, pa onda sačekamo par meseci dok sve to dobro sraste.
Kada smo ugradili implant, ostaje poslednja provera mogućnosti za imedijatnu restauraciju – provera primarne stabilnosti. Istraživanja kažu da kada se ispoštuje princil da se imedijatne restauracije rade na implantima koji pokazuju inicijalnu stabilnost od 35N ili više, nema razlike u uspehu terapije između standardnog protokola (gde čekamo putpunu oseointegraciju) i ovakvog, sa imedijatnom restauracijom.

Za ovakve zahteve hirurg mora koristiti posebnu vrstu implantata. U odnosu na implante koji se klasično opterećuju, ovi implanti su više konični (da kompresuju kost i stvaraju bolju vezu), posebno obrađene površine i posebno dizajniranih navoja koji su oštri na vrhu, a namerno manje oštri u vratu implanta, a sve ovo sa zadatkom da se dobije maksimalna oseointegracija i stabilnost.
Ipak, jedan deo uspešnosti terapije je i na pacijentu. Predanost oralnoj higijeni je imperativ kod svakog ugrađenog implantata, bez obzira na protokol opterećenja. Kako imedijatno restauriramo uglavnom implante u frontalnoj regiji, neophodna je pažnja pacijenta da se ovakav zub potpuno izuzme iz funkcije odgrizanja i žvakanja hrane, do potpune oseointegracije. Generalno, u ishrani treba koristiti mekšu hranu i izbegavati loše navike poput grickanja stranih predmeta. Zadaratk stomatologa je da privremenom krunom praktično onemogući kontakte među zubima koji bi mogli da naškode implantu, a da nadoknada bude estetski zadovoljavajuća.

Kada imamo solo krunu na implantu, naročito u frontalnoj regiji, estetskoj zoni, poseban je izazov ukopliti nadoknadu u zubni niz tako da se ne razlikuje od prednjih zuba. Kruna na mestu gornjeg centralnog ili lateralnkog sekutića ume da bude izazov i kada se radi na prirodnim zubima. U slučaju implantata izazov je još veći zato što moramo podstaći desni da se regenerišu tako da nam onemoguće simetričan izlazni profil gingive kao na drugoj strani zubnog niza. Ovo je procedura koju kontrolišemo i sprovodimo pomoću krune na privremenom abatmentu – ona je izrađena od komplozita, pa možemo.materijal dodavati i oduzimati, stvarajući mesto za interdentalnu papilu. Dakle, stvaramo uslove da Vaša definitivna nadoknada bude ne samo lepa, već i postavljena u gingivi koja će stvarati utisak kao da zub izrasta i izgleda potpuno prirodno. Možemo slobodno reći da izgleda savršeno!

Mogućnosti implantologije su danas velike, estetskih zahvata takođe. Ono što obezbeđuje trajnost i sigurnost nadoknade je temelj – Vaša kost i implanti renomiranih proizvođača. U Ordinaciji Miščević smatramo da pacijenti treba da za sebe zahtevaju najbolje, pa tako i nudimo porcedure samo na najboljim implantatima: NobelBiocare, Strauman i Bredent kompanije.Ovi proizvođači se međusobno utkuju ko će proizvesti bolje prouzvode, što čini da stalno napreduju i daju nam bezbroj mogućnosti za protetsko zbrinjavanje. Kada se upuštate u proceduru od koje zahtevate maksimalnu estetiku, zahtevajte i maksimalan kvalitet.

U službi najlepših osmeha,
Dr Ana Anđus

Share:

Comments are closed.

Maršala Birjuzova 39

Beograd

0653474937

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

Zakažite pregled