Kakve probleme može da izazove oralni pirsing?

Kakve probleme može da izazove oralni pirsing?

Pirsing jezika, usne ili uvule je jako popularan večlć godinama. Ove modne detalje najčešće isprobavju adolescenti, populacija poznata po smelosti, strasti prema modi i upuštanje u rizike. Na neki način, pirsing oralne regije je takođe rizik.

Najčešće se pretpostavlja da je problem pirsinga povećana šansa za infekciju. Istina, oralna regija je prepuna bakterija, dobrih i loših. Onih koje izazivaju karijes, onih koje izazivaju parodontopatiju, i svako narušavanje integriteta oralne mukoze otvara put infekciji. Naročito je primećeno da su pirsinzi na usni skloni ovakvim problemima zato sto postoji komunikacija i sa kožom i sa sluzokožom, pa bakterijenizbobe regije mogu dopreti u ranu, što čini učestalost infekcija većom.

Sa druge strane, tkiva oralne regije su jako prokrvljena. Takođe, imaju kapacitet da jako brzo zaceljuju. Što brže zarastanje i dopremanje kiseonika dobrom prokrvljenošću, to je šansa za infekcije manja.

Dakle infekcije nisu najčešći problem koji može da nastane usled pirsinga. Ono što smo do sada sretali u praksi su posledice koje pirsing kao iritacija ima na desni i zube. Nedavno nas je posetila oacijentkinja koja ima izraženu recesiju (povlačenje) desni na gornjem očnjaku. Nisam primetila trag od pirsinga, pa sam uzroke počela da tražim u traumatskom zagrižaju, količini zubnog kamenca, upali desni…. Sve dok se nisam naglas zapitala šta je problem, nisam znala da je pacijentkinja imala sa te strane pirsing na gornjoj usni. Vrlo brzo je primetila da joj kači očnjak i da desni sa te strane umeju da bole, ali posle nekog vremena, kada je recesija postala evidentna, skinula je pirsing. Nažalost, desni iznad trojke se nisu regenerisale. Rešenje ćemo potražiti u parodontalnoj hirurgiji, kada se pacijentkinja vrati u Beograd. Ovo je pacijentkinja koja je zaista ispravno postupila i time bar zaustavila štetan proces da napreduje.

Ona me je podsetila na mnogo ekstremniji slučaj koji sam videla pre par godina. Devojka od 20 godina je došla u ordinaciju i donela snimak donjih prednjih zuba. Pri pogledu na snimak pomislila sam da sam snimak nije dobar, pošto se oko donjih sekutica nije videla kost. Ali kada sam pogledala stanje zuba, shvatila sam da je snimak zaista oslikavao tragično  stanje ubnjenim ustima – sva četiri donja sekutića su bila za vađenje, u terminalnom stadijumu parodontopatije, rasklaćeni, držeći se samo za meka tkiva. I pacijentkinja je imala pirsing na jeziku. Koji je navikla da stalno kači za donje zube i tako se godinama igrala dok se jednog dana “minđuša” nije zaglavila između donjih zuba. Tek tada je lrimetila da su zubi već promenilu položaj, da se između njih nalaze prostori kojih ranije nije bilo i tada se obratila nama. Jedino što sam mogla da predložim je uklanjanje minđuše i vađenje zuba, ali oacijentlinja nije bila raspoložena ni zabjedno od ta dva.

Dakle, sa strane oralnog zdravlja, posledce mehaničke iritacije mogu biti dramatične. Tada se nešto što je trebalo da bude samo modni detalj pokazuje kao predmet koji pacijentu narušava zdravlje.

Posledice po oceo organizam mogu biti pogubne, ukoliko se tokom pirsinga pacijent zarazi virusima Hepaptitisa B ili C. Ovo su virusi koji su jako otporni u spoljnoj sredini (za razlikunod virusa HIVa), preživljavaju brojne dezinficijense i jedini siguran način da ih izbegnete je da birate proverene salone, gde se instrumenti sterilišu toplim vazduhom i vodenom parom. UV sterilizacija nije dovoljna! Pri izboru salona ta tetoviranje i pirsing, obratite pažnju na ovaj važan detalj i raspitajtevse o načinima sterilizacije instrumenata.

Kako još možete da delujete u smislu prevencije pre pirsinga? Provera oralne higijene kod stomatologa. Dakle, zakažite čišćenje zubnog kamenca i mekih naslaga i osigurajte čisto radno polje bidućem zahvatu. Preporučuje se da pre i posle pirsinga koristite neku od vodica za ispiranje usta sa antibakterijskim dejstvom.

Ukoliko i dođe do infekcije mesta pirsinga, treba da znate da će on morati da bude uklonjen, a lekar će Vam prepisati antibiotike. Situacija se obično brzo stavi pod kontrolu, ali mesto pirsinga se ostavlja da spontano zaraste.

Dakle, mudro birajte gde radite pirsing, posetite stomatolga pre toga i reagujte na prve znake ugrozavanja zdravlja zuba, to je naš savet

Tags:
Share:

Leave comment

Maršala Birjuzova 39

Beograd

0653474937

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

Zakažite pregled