Zubobolja – putopis jednog bola

Zubobolja – putopis jednog bola

Jedan od najneprijatnijih bolova koji možete da iskusite je upravo bol u zubu. Moram naglasiti da nije najjači, bubrežne kolike ipak vode na sigurnom prvom mestu kao najjači bol koji čovek može da izdrži, iza njih su porođajni bolovi. Dakle, koliko god da se plašite zubara i da ne spavate zbog zubobolje, verujte mi, ima i gore od toga.

Zašto zubi sve mogu da zabole? Kao prvo, zato što je upaljen zubni nerv. Za razliku od ostalih tkiva koja mogu da otiču (što je jedan od osnovnih simptoma svakog zapaljenskog procesa), zubni živac je sa svih strana opkoljen čvrstom supstancom zuba, ona žudi da otekne, ali nema gde! Odatle taj nesnosti pulsirajući bol u stanju poznatom kao pulpitis.
Ipak, pulipitis se ne javlja ni otkuda, preko noći i odjednom. Zub prvo bude oštećen karijesom – bakterije razviju dovoljno kisele produkte da uspeju da demineralizuju i najtvrđe tkivo u organizmu – zubnu gleđ. Posle gleđi putuju kroz dentin, daleko brže, jer ova osnovna zubna supstanca nema toliko minerala kao gleđ, pretežno je organskog porekla i bakterije se već fino mogu razbaškariti. U ovom stadijumu već možete da osetite bol: na slatku hranu, na hranu koja upada u kavitet napravljen karijesom (rupicu u zubu), na hladne ili tople napitke i hranu. Uzrok je jednostavan: deo zubnog tkiva nedostaje, a preostalo nije dovoljno da zaštiti zubni ner od nadražaja. Ovo je trenutak kada se još uvek može očekivati da će jedina terapija koju će vaš zub dobiti plombiranje.

Ipak, ako zakasnite, napredovanje karijesa i bakterija se nastavlja. I one polako stižu do komore pulpe, šupljine u zubu u kojoj se nalazi živac. Onda počinje prava zubobolja. Taj pulsirajući bol koji vas budi noću. Onaj osećaj zbog koga nam kažete „ja sam doššao da izvadim zub”, a mi Vam kažemo “polako, tek ćemo videti da li je vreme za vađenje“. Znači, od bola na nadražaj, stižemo do spontanog bola koji privremeno prlazi na analgetike. Ovo je već stadijum gde Vas čeka lečenje kanala korena, tj enododontska terapija. Ne brinite, dobićete anesteziju.

Gora varijanta je da sačekate još malo. Bolovi postaju sve jači, Vi ne stižete do stomatologa, a onda jednog dana dolazi do nastanka gangrene i stvar više nije za šalu, bolovi su već ozbiljni. Radi se o tome da su bakterije već stigle do pulpe, naselile se i od pulpe napravile gasove i gnoj. Opet imamo probem što se gasovi šire, i sada virštite na jedan gutalj tople kafe, ali hladan sok sve smiruje i privremeneo ste ok. Najgore što možete da uradite je da se ponovo ne obratite zubaru. Nema tog aspirina i brufena moji zu zub izlećili, zubobolju rešava samo stomatolog. Jer u suprotnom…

Čestitam , imate proces! Sada će enododntska terapija biti bezubolna i bez anestezije, ali će trajati duže i koštati više. Uglavnom se sve završi povoljno po zub, dakle izlečimo ga, kanale napunimo, zub plombiramo. Uglavnom.
Međutim, ima situacija kada infekcija premašuje domete endodoncije i moramo da pozovemo hirurga u pomoć. On tada obavlja zahvat koji se zove apikotomija. Radi se o odsecanju vrha krena i odstranjivanju samog procesa koji je loklizovan u kosti iznad vrha korena. On često obuhvata sam zub. Zašto je neophodno odsecati vrh korena i ta se time dobija? Zar nije dovoljno samo odstraniti proces (cistu ili granulom, da se poslužim jezikom histologije), pitate se vi? Radi se o tome da je vrh korena prepun malih kanalića koji nasatajugrananjem glavnoh kanala korena, ovaj deo zove se delta korena. I ta delta se okrivljuje da pruža smeštaj bakterijama, te zato naše čuvene endodontske iglice ne dopiru do njih (ovi kanaliči su pretanki, izuvijani i instrumentaciji nedostupni). Zato moramo odstraniti i deo korena sa deltom kanala.

Vidite, dug je put koji se pređe od običnog karijesa pa do hirurgije. Dug, ali ne i nemoguć.

Zato ne ignorišite vapaje za pomoć koje vam šalje zub koji je tek nešto malo osetljiv na čokoladu, već brzo pozovite 0653474937 ili 0655295303 i vidimo se na zubarskoj stolici 😉

Tags:
Share:

Leave comment

Maršala Birjuzova 39

Beograd

0653474937

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

Zakažite pregled