Hirurško vađenje umnjaka

HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA

Na pomen oralne hirurgije pacijentima je prva asocijacija vađenje impaktiranih umnjaka. I u pravu ste - do nekle, jer je to nejčešći razlog zašto u našoj ordinaciji gostuje specijalista oralne hirugije. Mada nije i jedini.

Oralna hirurgija podrazumeva:

Vađenje impaktiranih zuba (uglavnom umnjaka ali često i očnjaka).

Apikotomiju (odsecanje vrha korena sa uklanjanjem ciste)

Frenektomiju (odsecanje resice koja spaja gornju usnu i kost, ukoliko je ona previše izražena i pravi neke smetnje; takođe, može se raditi i frenektomija jezičnog frenuluma ukoliko postoji tzv. sapet jezik).

Denudaciju očnjaka (ukoliko želimo da ortodontski izvlačimo impaktiran očnjak, oralni hirurg nam omogućava postavljanje bravice na neizrasli zub pravljenjem prstupa kroz kost) ugradnju implantata.

Impaktirani zubi su čest razlog javljanja stomatologu mlade populacije uzrasta 18 do 25 godina. Nicanje umnjaka se dešava upravo u ovom periodu. Ali čest nedostatak prostora za pravilno nicanje ovog zuba kao i njegov horizontalan položaj pri i nicanju ili bliska veza sa drugim molarom (koji tako postaje ugrožen), zahtevaju ekstrakciju umnjaka.Pošto se radi o zubima koji još uvek nisu izrasli, zahvat mora obaviti specijalista oralne hirurgije. Usled pritiska tokom rasta, umnjak može dovesti do pomeranja ostalih zuba u nizu, pa su česte pritužbe pacijenata na iznenadno pomeranje gonjih lateralnih sekutića ili donjih sekutića. Ovo je važno izbeći kod pacijenata koji su završili terapiju ortodontskom protezom. Zato savetujemo ekstrakciju umnjaka pre ili neposledno posle završene terapije ispravljanja zuba.

Ukoliko umnjak postane vidljiv u usnoj duplji, a jos uvek nepotpuno izrastao, održavanje higijene je otežano. Dolaz do gomilanja naslaga, što na zubu, što ispod sluzokože koja ga još uvek delimično prekriva, uz komplikacije kao što su karijes zuba ili  pak, perikoronitis - upala mekih tkiva oko delimično izraslog umnjaka. Perikoronitis je dosta bolan, javlja se otok sluzokože oko zuba, kao i oticanje limfnih žlezda ipredstavlja opravdan razlog za vađenje umnjaka.

Važno je da napomenemo da su ove intervencije bezbolne, bez obzira na svoje komplikovane nazive. Rade se u lokalnoj anesteziji. Nakon operacije rana se ušiva, a konci uklanjaju za nedelju dana. U našoj ordinaciji cete dobiti detaljno uputsvo o održavanju higijene, potrebi za kontrolama, kao i lekovima koje je potrebno da uzimate.

ZAKAŽITE PREGLED


  Popunite formular i kontaktiraćemo vas tokom radnog vremena. Ukoliko je hitno, pacijent će biti primjlen istog dana.

  Maršala Birjuzova 39

  Beograd

  0653474937

  Pozovite nas!

  Radno vreme

  Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

  Zakažite pregled