Parodontalna hirurgija

PARODONTALNA HIRURGIJA

Oko 3/4 odraslih ima neko oboljenje desni. U današnje vreme, ona predstvljaju najčešći uzrok gubitka zuba.


KAKO SE RAZVIJAJU BOLESTI DESNI?

Parodontopatija ne daje burne simptome sve dok ne uznapreduje. Počinje kao gingivitis - zapaljenje desni, koje ako se zapostavi, nastavlja da se širi na ostala potporna tkiva zuba - parodontalna vlakana i kost. Prouzrokukju ga bakterije iz plaka (bio-film), tanke, bledo žute materije koja se stvara na površini zuba. Ukoliko se ne uklanja pravilno i redovno, plak kalcifikuje i prelazi u zubni kamenac.

Zubni kamenac predstavlja akumulat bakterija i njihovih toksina, koji produbljuju zapaljenje i uzrokuju stvaranje parodontalnih džepova. To su prostori između zuba i desni koji sada nisu dostipni Vašoj četkici za zube, pa bolest napreduje dalje, džepovi se produbljuju, veza između zuba i kosti postake sve slabija, krvarenja sve češća i obilnija, i na kraju se zubi rasklaćuju i ispadaju.

KOJI SU PRVI ZNACI  OBOLJENJA POTPORNOG APARATA ZUBA?

Već pri prvim znacima treba reagovati i ne čekati zapaljenje preogredira. Ukoliko Vam desni krvare pri pranju, osećate da su otečene ili se povlače tako da vratovi zuba postaju osetljivi  (recimo na promenu temperature), vreme je da preduzmete prvi korak i obratite se stomatologu!

KAKO SE LEČI?

Ovo je problem koji može biti na vreme zaustavljen ukoliko redovno dolazite na ultrazvučno uklanjanje kamenca. Čvrste naslage oko zuba se tako uklanjaju, ukoliko postoje džepovi, oni se kiretiraju kako bi se svi produkti bakterija sto detlajnije uklonili. Trajanje cele procedure zavisi od stadijuma inflamacije.

Nakon intervencije, možete uzeti stvar u svoje ruke kako bi se problem što ređe ponavljao! Od nas ćete uvek dobiti savete o pravilnoj higijeni, sa fokusom na sredstvima i tehnikama koje su baš Vama nophodne. Upravo se zbog problema sa desnima preporučuju kontrole stomatologa na 6 meseci, pošto je to optimalno vreme za''generalno čišćenje'' i kod soba koje nemaju znake inflamacije desni. Ukoliko je problem kod Vas ozbiljniji, preporučićemo nešto čeđće posete i kontrole dok se bolest ne dovede pod kontrolu.

Postoji rešenje i za uznapredovale bolesti desni!

Važno je znati da je parodontopatija oboljenje koje se ne leči, ali može da se zaustavi konzervativnim ili hirurškim procedurama, zavisno od stadijuma oboljenja sa kojim se pacijent javlja.

Čak i kada dođe do razvoja džepova, parodontalnih apscesa ili recesija (povlačenja) desni, možemo da vam pomognemo. Operacije kojima se uklanjaju parodontalni džepovi ili apscesi omogićavaju lakše održavanje higijene, uklanjaju velike količine bakterija koje se u njima nakupljaju i time zaustavljaju dalje propadanje alveolarne kosti. Ogoljeni i vratovi korena zuba mogu se prekriti režnjevima i transplantatima, što će ublažiti neprijatanu osetljivost, sprečiti stvaranje karijesa korena zuba i naposletku, ulepšati Vaš osmeh. Veoma je važno ne čekati da parodontopatija uznpreduje. Sa današnjim saznanjima, ekstrakciji zuba se pristupa nerado, kada su već sve ostale opcije iscrpljene, a zubi rasklaćeni zbog terminalnog stadijuma parodontopatije. Cilj nam je da kada god možemo sačuvamo prirodan zub, zdravu alveolarnu kost, a ova grana stomatologije nam je to prva omogućila!

Postoje hirurške procedure koje mogu da nam pomognu da ostvarimo bolje rezultate u drugim oblastima:

PRODUŽENJEM KLINIČKE KRUNE

može da nam omogući da na zubu koji je zalomljen i ispod nivoa desni uradimo nadoknadu u vidu nadogradnje i krune.

FRENEKTOMIJOM

se uklanja pripoj mišića usana kada se nalazi previsoko, tako da razdvaja centralne sekutiće i samo njegovim uklanjanjem omogućavamo ortodontu da taj prostor pomoću fiksnog aparata popuni.

ZAKAŽITE PREGLED


  Popunite formular i kontaktiraćemo vas tokom radnog vremena. Ukoliko je hitno, pacijent će biti primjlen istog dana.

  Maršala Birjuzova 39

  Beograd

  0653474937

  Pozovite nas!

  Radno vreme

  Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

  Zakažite pregled