Endodoncija

ENDODONCIJA

Uz pomoć savremene tehnologije lečenja , 80-90% obolelih zuba danas može biti sačuvano lečenjem kanala korena.


KADA JE POTREBNA ENDODONTSKA TERAPIJA?

Lečenje kanala korena zuba je potrebno kada je pulpa zuba (njen nervni i vaskularni sisten) inficiran ili kroz uznapredovalu karijesnu leziju ili povredom. Ukoliko se u ovom trenutku ne reaguje odlaskom kod stomatologa, infekcija će se širiti kroz kanale sve do tkiva iznad korena zuba i dovešče do još većeg bola i otoka.

ŠTA PODRAZUMEVA PROCEDURA LEČENJA KANALA KORENA?

Cilj endodontske terapije je ukloniti infekciju iz kanala korena. Kanal se zatim čisti i puni pastama koje će onemogućiti da se infekcija ponovo javi. Od Vas će se verovetno zahtevati nekoliko poseta i malo strpljenja, ali rezultati koje možemo da postignemo su vredni toga. Nakon lečenja, zub se ili zatvori plombom, ili ako je dosta oštećen, nadoknadi se nadogradnjom i protetskom krunom.

KADA JE POTREBNA POMOĆ HIRURGIJE?

Kada se u kanalu korena javi infekcija, ona moze napredovati dalje i zahvatiti kost, pa tada nastaje takozvani proces iznad vrha korena zuba. Ovakve zube isto lečimo endodontski, ali nekada se dešava da ovako ne možemo da saniramo proces do kraja. Tada je oralni hirurg  uklanja preostalo inflamatorno tkivo iz kosti, što je procedura poznata kao apikotomija. Operacija se radi ulokalno anesteziji i potpuno je bezbolna, a postoperativni tok bez većih tegoba.

DA LI JE BOLNO?

Endodoncija je jedna od procedura koje se pacijenti najčešće plaše. Mi smo tu da Vas uverimo da nema potrebe za strahom! Nekada je jedina alternativa za lečenje zuba koji boli bilaiz vaditi ga! Sa današnjim saznanjima, takve zube možemo spasiti i produžiti im život za još mnogo godina! Veliki spektar različitih anestetika dostupnih na tržištu omogućava Vama Bezbolnu proceduru, a nama komfor pri radu. Takđe, endodontska terapija je tu upravo da Vas oslobodi tog napornog bola zbog koga ne spavate noćima!

ŠTA MOŽE DA SE DESI POSLE?

Neko vreme nakon tretnama može se desiti da zub počne da dobija tamniju boju. Ovo ne treba da vas brine, pošto su nam danas dostupne razne tehnike izbeljivanja zuba, pa i pojedninačnih endodontski lečenih. Takođe, devitalizovani zubi su skloni lomljenju , pa ih je često bezbednije zaštiti krunom.

ZAKAŽITE PREGLED


  Popunite formular i kontaktiraćemo vas tokom radnog vremena. Ukoliko je hitno, pacijent će biti primjlen istog dana.

  Maršala Birjuzova 39

  Beograd

  0653474937

  Pozovite nas!

  Radno vreme

  Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

  Zakažite pregled