PREVENTIVA

Gleš je najtvrđe tkivo u našem organizmu, ali nema moć regeneracije. Jednom izgubljeno tvrdo zubno tkivo moramo nadoknaditi nekim veštačkim materijalom. Zato je jasno da je prevecija oboljenja zuba , ali i desni, važna stvar.

Osnovna sredstva za održavanje oralne higijene su svakako poznate: pasta i četkica. Četkica treba da bude od mekih vlakana, gusto postavljenih, kako bi efekat čišćenja bio dobar a pri tom desni ostale ne povređene. Pacijenti nas često pitaju koja je pasta najbolja, i mnogo se više dvoume oko izbora paste nego četkice. Ukoliko nemate neki specifičan problem, zubne paste je najbolje menjati, ne držati se samo jednog proizvođača. I ako važne, paste su nam ipak pomoćno sredstvo četkici koja je glavni čistač vaših zuba.

 

Način pranja zuba je takođe važan, jer je važno efikasno upotrebiti tih par minuta koliko se dnevno posvećujemo oralnoh higijeni. Dakle, četkicu držati pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zub , tako da vlakna budu usmerena ispod linije desni. Nežno pomerajte četkicu oko 20 puta po zubu, praveći male kružne pokrete. Ovo treba ponoviti na svakoj površzini zuba (i onoj ka usnama i onoj ka jeziku).

 

Četkicu je potrebno promeniti na svaka 3 do 4 meseca, kao i posle svake respiratorne bolesti.

Dodatak higijeni koji će Vam dodatno pomoći u održavanju zdravlja zuba i desni su i zubni konac, interdentalne četkice i oralni irigator (water pick). Ova sredstva nam omogućavaju da se ociste površine između zuba, msto odakle kreće najveći procent karijesa i parodontalnih oboljenja. Pri svakom uklanjanju kamenca ili predaju protetskog rada naše osoblje se trudi da vas upozna sa načinima korišćenja ovih sredstava, kao i benefitima koje oni donose.

Konac za zube je preporučljiv samo na preednjim zubima,smatra se da pacijent nema dobru kontrolu konca između bočnih zuba i da se desni više povređuju, a kompleksan obilk prostora između molara je nedovoljno čisitii samo koncem.
Interdentalne četkice se proizvode u više veličina i nasi stomatolozi će iymeriti idealnu veličinu (ili nekoliko njih) za Vaše međuzubne prostore, kako bi učinak četkice bio adekvatan. Mi ih rado preporučujemo i obučavamo pacijente da ih korisste, kako pacijente sa velikim brojem aproksimalnih karijesa, tako i one sa znacima parodontalnih poboljenja.

Water pik aparat je idealan za pacijete sa velikim protetskim radovima, lučnim (cirkularnim) mostovima i pacijentima sa ugrađenim implantima.

Dakle, pravimo individualan plan održavanja higijene vaših usta i zuba, kao što svakom pacijentu pristupamo individualno. Uvek smo radi da odgovaramo na pitanja o održavanju higijene. U cilju promocije redovne higijene i prevencije uopšte, pacijenti koji dođu 6 meseci nakon prethodnog uklanjanja mekih i čvrstih nasalga, dobijaju popust na tu uslugu.

ZAKAŽITE PREGLED


  Popunite formular i kontaktiraćemo vas tokom radnog vremena. Ukoliko je hitno, pacijent će biti primjlen istog dana.

  Maršala Birjuzova 39

  Beograd

  0653474937

  Pozovite nas!

  Radno vreme

  Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

  Zakažite pregled