Metalokeramičke krune

METALOKERAMIČKE KRUNE

Trajnost i postojanost lepog osmeha

Metalokeramičke krune su standardna protetska nadoknada. Imaju najširu primenu zbog svojih dobrih mehaničkih svojstava. Indikacije za ovu nadoknadu su praktično iste kao i za bezmetalne krune:

-veliki ispuni
-devitalizovani zubi sa znatnim gubitkom zubne supstance,
-one su posebno indikovane za bočnu regiju gde se razvijaju velike žvacne sile.

Takođe, kod pacijenata sa bruksizmom ili dubokim zagrižajem , primena bezmetalnih kruna bi bila rizična u smislu velike mogućnosti loma krune. Tada su nam metalokeramičke krunice materijala izbore kojim čuvamo zub i vraćamo im estetsku vrednost.
Osnova ovih kruna je od metalne dentalne legure na bazi hroma i kobalta uz dodatak drugih metala. Neestetski metal prekriven je keramikom koja vraća zubu izvorni oblik i boju. Nekada su u većoj meri koršćene legure zlata za ove nadoknade, a pacijenti starijih generacija pamte ovakve nadoknade kao jako izdržljive. Danas, pojavoim jeftinijih legura, po malo se zaboravilo na krune sa osnovom od legure zlata, ali one i dalje predstavljaju  najbolju varijantu metalokeramičkih kruna.
Ukoliko je već došlo do gubitka nekog zuba, obavezna je njegova nadoknada mostom ili implantom (više o implantima možete saznati na stranici LINK).

Kada iz nekog razloga implant nije indikovan ili pacijent odbija ovakvu vrstu terapije, onda nam je izbor metalokeramiški most.
Pacijenti često zanemaruju nedostatak jednog izvađenog zuba. Kada uzmemo u obzir da je prvi izvađen zub u većini sučajeva prvi molar (šestica), posledice njegovog nedostatka su još gore. Prvi molar nazivamo ključem okluzije i njegovo očuvanje je od strateškog značaja za zdravlje celokupnog zubnog aparata. Ali šta se dešava kada ostanemo bez jednog prvog molara? Okolni zubi se naginju ka praznom prostoru, a zub iz suprotne vilice kao da izrasta. Stvaraju se prostori otežani za pravilnu higijenu, a kontakti zuba postaju nepravilni, traumatki sa manjom efikasnošću pri žvakanju. Posledice se ne primećuju odmah, ali tokom godina pacijenti osećaju tegobe. Nažalost, tada često nema mesta da se nedostajući zub nadoknadi usled pomeranja oklnih zuba. U ordinacji Miščević insistiramo na tome da pacijente nakon ekstrakcije upoznamo sa mogućnostima koje su nam dostupne da svaki nedostajući zub nadoknadimo.
Most se izrađuje tako što se zubi koji ograničavaju bezubo polje preparišu kako bi nosil kotvu, tj krunu koja će biti oslonac mosta. Procedura podrazumeva uzimanje otiska i nekoliko poseta ordinacji. Uz pridržavanje saveta o pravilnoh higijeni, ovakve nadoknade će Vas služiti godinama.

Maršala Birjuzova 39

Beograd

0653474937

Pozovite nas!

Radno vreme

Pon - Čet: 10:00 - 19:00 Petak: 10:00 - 17:00

Zakažite pregled