Skip to main content

Najčešće postavljena pitanja

Koliko često treba uklanjati zubni kamenac?

Zubni kamenac se uklanja na 6 meseci. Takođe, preporuka je da se na isti vremenski period obavi preventivna kontola stanja vaših usta i zuba. Pacijentima sa parodontopatijom predložićemo i češće kontrole, kao i čišćenje zubnog kamenca kako bi se upala desni smanjila i oboljenje zaustavilo. Ukoliko kamenac na zubima postoji, nema razloga da se čeka određeni vremenski period, jer je dejstvo bakterija iz kamenca svakako štetnije od intervencije ultrazvučnog uklanjanja.

Kako bismo promovisali ideju redovnih preventivnih kontrola i uklanjanja kamenca, pacijenti koji se jave za 6 meseci od poslednjeg čišćenja dobijaju popust. Redovnu cenu i cenu sa popustom možete pogledati u našem cenovniku.

Kada je pravo vreme za fiksnu protezu?

Ako ste roditelj tinejdžera onda je odgovor na ovo pitanje “sada” i već biste mogli da se upustite u potragu za specijalistom ortodoncije. Usput, kod kuće, preporučujemo da započnete reklamnu kampanju slikama savršenih osmeha, dece sa fiksnim protezama, rečenicama kao što su „pa danas skoro svako dete nosi protezu“, „možeš i gumice u boji da imaš na bravicama“ i slično. Pravo vreme za postavljanje fiksne proteze je period puberteta. Čak i ako se radi o detetu koje je nosilo mobilni aparat, nekada se terapija potpuno može završiti samo fiksnom protezom. Sačeka se da se promene svi mlečni zubi, kao i da izniknu drugi molari („sedmice“). Period između 12. i 20. godine je sasvim ok… ali naravno da fiksnu protezu mogu nositi i odrasli. Praktično ne postoji gornja granica. Zubi se čak mogu ispravljati za potrebe protetskih ili estetskih radova. Dešava se da roditelj i dete nose proteze u isto vreme, zabavno zar ne? Danas je potreba za fiksnim protezama jako česta, te ih pubertetlije nose i kao deo svog novog imidža. Od providnih do metalnih sa gumicama u svim bojama – fiksne proteze mogu da budu kao modni dodatak koji će napraviti savršen osmeh do maturske večeri.

Da li je neophodno promeniti sve amalgamske plombe?

Danas se dosta govori o štetnosti žive iz amalgama, međutim, ona najviše dolazi do izražaja prilikom stavljanja i uklanjanja amalgamske plombe. Takođe postoje sumnje da se živa oslobađa tokom vremena, mada se smatra da je ovo oslobađanje zanemarljivo. Problem nedostatka estetike je takođe pristutan, pa kod nekih zanimanja (operski pevači) postoji potreba za zamenom amalgamske plombe koja još uvek dobro prijanja uz ivice kaviteta. Mi ćemo vam preporučiti zamenu plombe ukoliko je došao trenutak da se ona svakako promeni (bez obzira na metarijal od koga je izrađena)- ukoliko se pojavio novi karijes ili karijes oko plombe , usled fraktura zuba, marginalne diskrepance između plombe i zuba što je mesto gde će nastati novi karijes.

Kolika je trajnost protetskih radova?

Očekujemo da svaki protetski rad traje između 5 i 10 godina. Totalne i parcijalne pločaste proteze se menjaju na 5 godina, jer se koštani greben resorbuje ispod proteza, pa one “postanu velike“. Fiksni protetski rad (krune, mostovi) treba da opstane u ustima oko 10 godina ukoliko je izrađen po svim pravilima struke i ako se pacijent pridržava uputstava o pravilnom održavanju higijene. Takođe, redovne kontrole mogu produžiti vek trajanja i fiksnih i mobilnih radova, te preporučujemo da posetite svog stomatologa bar jednom u 6 meseci.

Da li je izbeljivanje zuba štetno?

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji i pod nadzorom stomatologa potpuno je bezbedno. Problem predstavljaju preparati koji se kupuju u apotekama i drogerijama. Tako često dolazi do nekontrolisane upotrebe preparata od strane pacijenta, sa lošim posledicama i po estetiku i po zdravlje, kako zuba , tako i desni. Takođe se ne preporučuje izbeljivanje zuba u kozmetičkim salonima ili na mestima gde nema stručnog osoblja koje će proceniti da li je izbeljivanje bezbedno za Vas, koja je procedura preporučljiva u Vašem slučaju , kao i da li i do koje mere se zubi mogu i smeju izbeljivati. Kontraindikacije na izbeljivanje imaju pacijenti mlađi od 18 godina, kod kojih je zubna pulpa još uvek jako obimna i može tokom izbeljivanja doći do velike osetljivosti zubnog živca, zato im u tom uzrastu izbeljivanje i ne preporučujemo.

Da li je ugradnja implantata bolna?

Implanti se ugrađuju u lokalnoj anesteziji i intervencija je bezbolna. Potrebno je oko pola sata za ugradnju jednog implanta. Period oporavka je lak i ne očekuju se veći bolovi, obično je dovoljno uzeti jednu dozu analgetika kada prođe dejstvo anestezije.

Koji je rok trajanja belih plombi?

Ovo pitanje nam pacijenti retko postavljaju , ređe nego što bi trebalo… Problem je što pacijenti očekuju da će plomba trajati večno. Smatra se da je rok trajanja kompozitnih plombi 7 do 10 godina. Evo i zašto dolazi do potrebe za zamenom ispuna:

 • Sekundarni karijes – Ponovni karijes na već plombiranom zubu. Da bi ste ovo sprečili jednostavno održavajte pravilnu i rigoroznu higijenu.
 • Prelom zuba ili ispuna – Ovo se najčešće dešava kod velikih ispuna, uglavnim endodontski lečenih zuba. Zbog toga ćemo Vam nekada preporučili krunu na lečenom zubu umesto plombe.
 • Prebojene ivice ispuna – One više brinu pacijente nego stomatologe. Ovde se radi ili o početku karijesa (kada ima smisla promeniti ispun) ili o postojanju međuprostora između zuba i plombe – još uvek nije karijes, ali ima velike šanse da nastane. Do lekara je da proceni da li je ova pojava vredna potrošnje zubnog tkiva ili je dovoljno pratiti je neko vreme na kontrolama.

Za duži vek ispuna, može se izabrati keramički inlej/onlej ili zlatni inlej. Zlatni ispuni su danas napušteni što zbog nedostatka estetike, što zbog visoke cene zubnog zlata. Ipak, oni su i dalje mera uspešnosti terapije, zato što su trajali i po 30 godina!

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?