Skip to main content

Implantologija – ugradnja implantata

Svaki izgubljeni zub treba nadoknaditi

Nedostatak makar jednog zuba vodi nizu promena i problema sa susednim zubima, njihovo pomeranje, naginjanje, otežano čišćenje, lošiju funkciju žvakanja, pa sve do promena u viličnim zglobovima.

Nekad je jedini način da se nadoknadi zub bila izrada mosta, koja podrazumeva ,,žrtvovanje“ susedna dva zuba.

Sada znamo da je idealna zamena za svaki izgubljeni zuba zubni implant.

Implanti nam omogućavaju da:

Usporimo resorpciju kosti na mestu izvađenog zuba (čuvamo volumen kosti i omogućavamo fiziološki prenos pritiska žvakanja).
Nadoknadimo jedan zub bez brušenja susednih zuba.
Veće bezubo polje, umesto parcijalnom protezom, zbrinemo mostom na implantima.
Da potpuno bezubu vilicu rehabilitujemo protezom na implatima ili polufiksnim radom.
Ugradnja implantata
Najvažniji deo svakako je planiranje i dobra saradnja između specijaliste oralne hirurgije i protetike.

Verovatno ćemo Vas zamoliti da na pregled dođete sa 3D snimkom na kome precizno vidimo količinu kosti koja je preostala nakon vađenja zuba i na osnovu toga pravimo plan terapije. Ugradnja implantata se obavlja u lokalnoj ansteziji. Zahvat je potpuno bezbolan, a nakon prolaska anestezije savetuju se blaži analgetici. Ipak, osetljivost je minimalna i retka.
Nakon faze osteointegracije (vezivanja zuba za kost) koja traje 3 do 6 meseci, ponovo se planira susret sa hirurgom koji otvara implantate i postavlja kapice za zarastanje (sulcus former). Par nedelja kasnije dolazi se radi otiska i ostalih protetskih procedura i vrlo brzo stiže novi osmeh!

Često pacijenti postavljaju pitanja o trajnosti i uspešnosti terapije implantima, pa je važno da znate još neke činjenice:

 • Implanti se proizvode od titana, metala koji je biokompatibilan, presvučen po površini supstancama koje stimulišu rast ćelija kosti i njihovo vezivanje za površinu implantata. Odbacivanje implantata se javlja jako retko i može biti posledica loše pozicije implantata, loše protetske nadoknade i lošeg kontakta sa zubima suprotne vilice ili loše higijene.
 • Studije o trajnosti implantata potrvrđuju da uz dobru higijenu mogu da traju bar 10 godina.
 • Higijena se mora održavati redovno i pravilno, ali su poželjne i redovne kontrole kod stomatologa. Ovim ćete sprečiti rizik od perimplantitisa (zapaljenje tkiva oko implantata).
 • Postoji veoma mali broj opštih bolesti koje nas sprečavaju da pacijentu ugradimo implante. Često nam prepreku predstavlja nedovoljna količina kosti, ali postoje hirurške procedure kojima se ovaj problem uspešno prevazilazi.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?