Skip to main content

U modernom društvu estetika je postala jako bitna, pa sada svi težimo holivudskom osmehu!

Intervencije koje su nekada smatrane nedovoljno sigurnim po zdravlje, danas su dovoljno ispitane i usavršene, pa se posle godina primene određenih preparata može tvrditi da su potpuno bezbedne za zdravlje Vaših zuba.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba

Popularno se danas naziva Power bleaching, zato sto se krajnji, željeni rezultati postižu u jednoj do dve posete stomatologu.

Najčešće se obavlja samo na zubima vidljivim pri osmehu – gornjim i donjim sekutićima, očnjacima i premolarima, korišćenjem specijalnih gelova koji sadrži vodonik peroksid ili karbamid peroksid.
On se može aktivirati na različite načine: svetlosno (korišćenjem lampi), hemijski (mešanjem dve paste) ili laserski (laserski snop aktivira gel za izbeljivanje).

U Stomatološkoj ordinaciji Miščević, koristimo preparate koji se aktiviraju hemijski,dakle, mešanjem dve paste, jer je dokazano da je posle tretmana takvim preparatima osetljivost zuba manja u poređenju sa preparatima koji se aktiviraju svetlosno. Dolazi do manjeg zagrevanja i isušivanja zubnog tkiva, pa je manja šansa za pojavu osetljivosti.

1

Zubi moraju biti čisti

Da bi smo pristupili proceduri izbeljivanja, Vaši zubi moraju biti čisti, dakle, bez kamenca i pigmentacija, koji se uklanjaju ultrazvukom i poliranjm.Pre početka,odredićemo pocetnu boju Vaših zuba. Desni se zaštite Gingiva Protector-om i izbeljivanje može da počne!
2

Tretman traje 45 min

Na prednje površine zuba nanosi se tanak sloj gela za izbeljivanje. Gel ostaje na zubima 15 min, nakon čega se skida i nanosi se novi sloj . Ciklus se ponavlja do 3 puta, što zavisi od boje koju želimo da postignemo. Ceo tretman traje oko 45 min, a za to vreme boja Vaših zuba može postati i za do tri nijanse svetlija!
3

Održavanje

Nakon što smo stigli do željene nijanse, zube ćemo premazati gelom za remineralizaciju, koji dodatno smanjuje šansu za osetljivost zuba posle intervencije.
Par dana nakon tretmana, potrebno je izbegavati obojenu hranu i pića (kafa, spanać,crni čaj, sok od borovnice, crno vino), kako bi efekat trajao što duže.

Kućno izbeljivanje zuba – uz Vašu asistenciju! 

1

Izrada individualne kašike

U prvoj poseti se uklanjaju kamenac i pigmentacije (ukoliko je potrebno) i uzima se otisak za izradu individualne kašike (''tray''). U sledećoj poseti, dajemo Vam tray-eve, preparat za izbeljivanje i savete za korišćenje. Potrebno je da uveče, nakon pranja zuba, u komorice tray-a sipate malu količinu gela i nosite ih tokom noći.
2

Trajanje postupka

Dužina nošenja kašike zavisi od koncentracije preparata, pa ćemo Vas mi uputiti koliko je maksimalno vreme nošenja tokom jednog dana. Postupak se ponavlja svako veče u periodu od 7 do 14 dana, u zavisnosti od boje koju želimo da postignemo.
3

Preosetljivost zuba

Preosetljivost zuba, koja moze da se javi tokom tretmana, mozemo da suzbijemo koriscenjem preparata manje koncentracije ili premazivanjem gelova za desenzibilizaciju. Ovakva neželjena dejstva su uvek prolazna, ali je zato bitno tokom tretmana dolaziti na kontrole kako bi smo notirali svaku ovakvu pojavu.

Podsećamo Vas da je uvek potrebno izbeljivanje raditi pod nadzorom stomatologa!

Dakle, izbegavajte kupovinu preparata po drogerijama i apotekama, već se oslonite na nas, da Vas posavetujemo i kontrolišemo efekte preparata.
Preparati iz slobodne prodaje imaju slabije dejstvo, pa se može desiti da ih pacijenti nekontrolisano dugo koriste.
Kada stomatolog kontroliše izbeljivanje, on kontroliše i rezultat, tj. boju zuba koja se postiže.

Izbeljivanje devitalizovanih (,,mrtvih'' , endodontski lečenih) zuba

Devitalizovani zubi su oni kojima je ,,izvađen živac“, tj. pulpa. Takvi zubi lako potamne i uzrok su estetskih smetnji, naročito ako se nalaze u liniji osmeha. Ali i za to ima rešenja!

Ova procedura se naziva i šetajuća tehnika.U šupljinu izlečenog zuba aplikuje se gel za izbeljivanje i zub se privremeno zatvori. Posle 7 i 14 dana, pacijent dolazi na kontrolu, proverava se boja zuba i postupak ponavlja ukoliko je potrebno. Nakon 7 dana od završetka izbeljivanja, zub se plombira kompozitnim ispunom.

Sve tehnike izbeljivanja zuba su bezbolne i bezbedne. Ipak, postoje neka stanja kada ih treba izbegavati, kao što su: trudnoća, krunice na prednjim zubima (izbeljivanje neće delovati na keramiku, pa bi se videla razlika u boji krunice i izbeljenog zuba), značajno povlačenje desni ili uznapredovala parodontopatija. Takođe, važno je da pomenemo da svi karijesi moraju biti sanirani, dakle uklonjeni zun plombiran, kako ne bi izbeljivač mogao da prođe u dublje struktute zuba i izazove komplikacije.

Pre više od 20 godina ovakve preocedure su predstavljale luksuz, ali danas su pristupačne gotovo svima! Zato priuštite svojim zubima kozmetički tretman i zablistajte!

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?