Skip to main content

Oralna hirurgija podrazumeva:

Vađenje impaktiranih zuba

(uglavnom umnjaka ali često i očnjaka).

Apikotomiju

(odsecanje vrha korena sa uklanjanjem ciste)

Frenektomiju

(odsecanje resice koja spaja gornju usnu i kost, ukoliko je ona previše izražena i pravi neke smetnje; takođe, može se raditi i frenektomija jezičnog frenuluma ukoliko postoji tzv. sapet jezik).

Denudaciju očnjaka

(ukoliko želimo da ortodontski izvlačimo impaktiran očnjak, oralni hirurg nam omogućava postavljanje bravice na neizrasli zub pravljenjem prstupa kroz kost)

Impaktirani zubi su čest razlog javljanja stomatologu mlade populacije uzrasta 18 do 25 godina.

Nicanje umnjaka se dešava upravo u ovom periodu. Ali čest nedostatak prostora za pravilno nicanje ovog zuba kao i njegov horizontalan položaj pri nicanju ili bliska veza sa drugim molarom (koji tako postaje ugrožen), zahtevaju ekstrakciju umnjaka. Pošto se radi o zubima koji još uvek nisu izrasli, zahvat mora obaviti specijalista oralne hirurgije. Usled pritiska tokom rasta, umnjak može dovesti do pomeranja ostalih zuba u nizu, pa su česte pritužbe pacijenata na iznenadno pomeranje gornjih lateralnih sekutića ili donjih sekutića.

Ovo je važno izbeći kod pacijenata koji su završili terapiju ortodontskom protezom. Zato savetujemo ekstrakciju umnjaka pre ili neposredno posle završene terapije ispravljanja zuba.

Ukoliko umnjak postane vidljiv u usnoj duplji, a još uvek nepotpuno izrastao, održavanje higijene je otežano. Dolazi do gomilanja naslaga, što na zubu, što ispod sluzokože koja ga još uvek delimično prekriva, uz komplikacije kao što su karijes zuba ili pak, perikoronitis – upala mekih tkiva oko delimično izraslog umnjaka.

Perikoronitis je dosta bolan, javlja se otok sluzokože oko zuba, kao i oticanje limfnih žlezda i predstavlja opravdan razlog za vađenje umnjaka.

Važno je da napomenemo da su ove intervencije bezbolne, bez obzira na svoje komplikovane nazive. Rade se u lokalnoj anesteziji. Nakon operacije rana se ušiva, a konci uklanjaju za nedelju dana. U našoj ordinaciji ćete dobiti detaljno uputsvo o održavanju higijene, potrebi za kontrolama, kao i lekovima koje je neophodno da uzimate.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?