Skip to main content

Endodoncija

80-90% obolelih zuba može biti sačuvano lečenjem kanala korena

Kada je potrebna endodontska terapija?

Lečenje kanala korena zuba je potrebno kada je pulpa zuba (njen nervni i vaskularni sistem) inficirana kroz uznapredovalu karijesnu leziju ili povredom. Ukoliko se u ovom trenutku ne reaguje odlaskom kod stomatologa, infekcija će se širiti kroz kanale sve do tkiva iznad korena zuba i dovešče do još većeg bola i otoka.

01

Endodoncija ili lečenje kanala korena zuba

Šta podrazumeva procedura lečenja kanala korena?

Cilj endodontske terapije je da obezbedi čiste kanale korena, bez bakterija i njihovih toksina. Kanal je neophodno tretirati mehanički, kao i medikamentozno. Mehanička obrada kanala se danas mahom radi mašinski. Savremeni uređaji i protokoli nam omogućavaju da detaljnije očistimo kanalni sistem i time smanjimo mogućnost ostatku tkiva da se inficira. Nekada se ova intervencija može završiti jednom posetom, dok se kod složenijih slučajeva infekcije procedura odvija tokom nekoliko poseta. Nakon završetka lečenja zub se restaurira plombom ili u slučaju većeg oštećenja zuba krunicom.

02

Kada je potrebna pomoć hirurgije?

Kada se u kanalu korena javi infekcija, dešava se da brzo napreduje dalje kada može da zahvati kost i tada kažemo da nastaje tzv. proces iznad vrha korena zuba. Ovakve zube takođe lečimo endodontski, ali nekada nije moguće ovim načinom da saniramo proces do kraja. U tom slučaju oralni hirurg uklanja preostalo inflamatorno tkivo iz kosti, što je procedura poznata kao apikotomija. Takva operacija se radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna, a postoperativni tok je uglavnom bez većih tegoba.

03

Da li je bolno?

Endodoncija je jedna od onih procedura koje se pacijenti najčešće plaše. Tu smo da Vas uverimo da je strah suvišan. Nekada je jedina alternativa lečenju bolnog zuba, koje se svi nerado sećamo, bila zapravo njegovo vađenje. Savremenim metodama i naprednim saznanjima takve zube ipak možemo spasiti i produžiti im život za još mnogo godina, a to je uspeh! Široka ponuda različitih anestetika, koji su dostupni na tržištu, omogućava bezbolnu proceduru Vama, a nama posebno olakšanje pri radu. Takođe, endodontska terapija je upravo tu i da Vas oslobodi tog jakog i upornog bola zbog kog često ne spavate noćima. Zašto čekati onda?

04

Šta može da se desi posle?

Nakon tretmana može se desiti da zub počne da dobija tamniju boju. Ovo nije razlog za brigu, pošto su nam danas dostupne razne tehnike izbeljivanja zuba, te i pojedinačnih endodontski lečenih. Takođe, devitalizovani zubi su skloni lomljenju, pa ih bolje možemo zaštiti i krunom.

05

[/vc_column_inner][/vc_row_inner]

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?