Skip to main content

IMPLANTI – najboja zamena prirodnih zuba

Najsavremenijim metodama do savršenog osmeha

Nadoknade na implantima
Kako je protetska terapija kruna svakog zahvata u ustima, tako je i u implantološkoj terapiji nedostajućih zuba.
Implantom možemo nadoknaditi gotovo svaku situaciju u kojoj zub nedostaje.

Na sreću, razvoj implantnih sistema doneo nam je neke inovacije koje ovakve nadoknade čine estetski daleko ispred nadoknada kakve poznajemo s početka 21. veka.

U svom radu koristimo implante priznatih svetskih proizvođača – Bredent i Strauman, koji za svoje prozvode daju doživotne garancije.

Poseban izazov je svaka restauracija u estetskoj zoni, tj. frontalnoj regiji zuba. Važnost uklapanja jednog zuba sa već zadatim estetskim parametrima okolnih zuba zahteva strpljenje i veštinu stomatologa i zubnog tehničara. Ipak, pacijentu je najvažnije da ukoliko je prinuđen na vađenje prednjeg zuba, bude odmah zbrinut novim zubom. Ovde je velika prednost u korišćenju privremenih kruna na implantima, koje će premostiti period osteointegracije, dok ne dođe trenutak za izradu definitivne krune. Ovo nam takođe ostavlja vremena i prostora da se uskladimo sa željama pacijenta u vidu oblika zuba, kao i da obezbedimo dobar odnos krune na implantu i mekih tkiva.

Šta raditi sa bezubim prostorom dok čekamo oseointegraciju?

Imamo dve opcije ako se radi o pojedinačnom zubu:
 • možemo izraditi privremeni adhezivni most od fiber vlakana ili
 • medijatno (odmah po ugradnji) za implant vezati privremenu krunu.

Druga opcija je jedan savremeni pristup koji podrazumeva korišćenje posebnih sistema implantata, koji omogućavaju da iz ordinacije izađete sa privremenom krunom i izbegnete period bezubosti. Uz dogovor sa hirurgom, ali i merenjem primarne stabilnosti nakon ugradnje implanta, znaće se da li ste Vi pacijent kod koga bi ova opcija došla u obzir. Privremena kruna nama tada služi i za formiranje izlaznog profila, a i da postignemo privremenu estetiku. Nakon minimum 3 meseca menja se definitivnom krunom.

Krune na implantima, naročito frontalne regije, mogu biti i bezmetalne, na bazi cirkonije ili Li-disilikata. Ovo su skuplje nadoknade, ali neosporno i bolje estetike.

Druga specifičnost se odnosi na potpuno bezube vilice.
Bezube vilice možemo zbrinuti:
 • protezom retiniranom implantima ili
 • hibridnim radom.

Prednost proteze na implantima u odnosu na klasičnu totalnu protezu je njena redukcija, tj. manja površina prvenstveno u gornjoj vilici. Ono što najčešće smeta pacijentima koji su nosioci totalne proteze je nepčana ploča, deo neophodan za pridržvanje klasične totalne proteze. Kod proteze retinirane implantima je ovaj deo maksimalno redukovan, što doprinosi većoj udobnosti, osećaju za temperaturu hrane, kao i prostoru za jezik. Važno je napomenuti da se i dalje radi o protezi, dakle nadoknadi koja se skida. Mada ova činjenica pacijentima deluje nezgodno, to je jedna od glavnih prednosti ove vrste radova jer omogućava dobru orlnu higijenu, a ona je ključ opstanka i dugotrajnosti terapije zubnim implantima. Kod većih resorpcija, u uslovima kada su zubi izvađeni pre mnogo godina, ovakvi radovi su pravo rešenje, jer nadoknađuju ne samo izgubljene zube, već i visinu i volumen koštanog bezubog grebena.

Hibridni radovi na bezubim vilicama su zapravo mostovi na 4, 6 ili 8 implantata, trajno fiksirani. Udobnost i estetika fiksnog rada čine ovakve radove omiljene među pacijentima, naročito ukoliko su imali prethodnih iskustava sa nošenjem klasičnih totalnih proteza. Ugradnja implantata se u jednoj vilici odvija u jednom aktu. Nakon toga pacijent bude zbrinut ili privremenim radom na implantima (ukoliko postoje uslovi za to) ili privremenom protezom. Nakon 3 do 4 meseca kreće se sa izradom definitivnog rada. Hibridni rad se šrafom retinira za implantate. O broju i položaju implantata razgovaraćemo na pregledu kada se specijalista oralne hirurgije i stomatološke protetike sastanu sa pacijentom. Tokom ovog razgovora možete se odlučiti i o vrsti definitivnog rada, koji može biti od akrilata, metalokeramički ili sa bezmetalnim krunama. Na osnovu analize 3d snimka saznaćemo koje su mogućnosti za implantaciju.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?