Skip to main content

Parodontalna hirurgija

Oko ¾ odraslih ima neko oboljenje desni. U današnje vreme ona predstavljaju najčešći uzrok gubitka zuba

Kako se razvijaju bolesti desni?

Parodontopatija ne daje burne simptome sve dok ne uznapreduje. Počinje kao gingivitis – zapaljenje desni, koje ako se zapostavi, nastavlja da se širi na ostala potporna tkiva zuba – parodontalna vlakana i kost. Prouzrokuju ga bakterije iz plaka (bio-film), tanke, bledožute materije koja se stvara na površini zuba. Ukoliko se ne uklanja pravilno i redovno, plak kalcifikuje i prelazi u zubni kamenac.

Zubni kamenac predstavlja akumulat bakterija i njihovih toksina, koji produbljuju zapaljenje i uzrokuju stvaranje parodontalnih džepova. To su prostori između zuba i desni koji nisu dostipni Vašoj četkici za zube, pa bolest napreduje dalje, džepovi se produbljuju, veza između zuba i kosti postaje sve slabija, krvarenja sve češća i obilnija, i na kraju se zubi rasklaćuju i ispadaju.

01

Koji su prvi znaci oboljenja potpornog aparata zuba?

Već pri prvim znacima treba reagovati i ne čekati da zapaljenje progredira. Ukoliko Vam desni krvare pri pranju, osećate da su otečene ili se povlače tako da vratovi zuba postaju osetljivi (recimo na promenu temperature), vreme je da preduzmete prvi korak i obratite se stomatologu!

02

Kako se leči?

Ovo je problem koji može biti na vreme zaustavljen ukoliko redovno dolazite na ultrazvučno uklanjanje kamenca. Čvrste naslage oko zuba se tako uklanjaju, ukoliko postoje džepovi, oni se kiretiraju kako bi se svi produkti bakterija što detaljnije uklonili. Trajanje cele procedure zavisi od stadijuma inflamacije.

Nakon intervencije možete uzeti stvar u svoje ruke kako bi se problem što ređe ponavljao! Od nas ćete uvek dobiti savete o pravilnoj higijeni, sa fokusom na sredstva i tehnike koje su baš Vama neophodne. Upravo se zbog problema sa desnima preporučuju kontrole stomatologa na 6 meseci, pošto je to optimalno vreme za“generalno čišćenje“ i kod osoba koje nemaju znake inflamacije desni. Ukoliko je problem kod Vas ozbiljniji, preporučićemo češće posete i kontrole dok se bolest ne uvede pod kontrolom.

03

Postoji rešenje i za uznapredovale bolesti desni!

Važno je znati da je parodontopatija oboljenje koje se ne leči, ali može da se zaustavi konzervativnim ili hirurškim procedurama, zavisno od stadijuma oboljenja sa kojim se pacijent javlja.

Parodontalna hirurgija

Čak i kada dođe do razvoja parodontalnih džepova, apscesa ili recesija (povlačenja desni), možemo da vam pomognemo.

Specijalista parodontologije uvek terapiju ove bolesti započinje tzv. kauzalnom terapijom. Ovo podrazumeva čišćenje i kiretiranje svih džepova u lokalnoj anesteziji. Zahvat traje oko 45 min do sat i po, zavisno od broja zuba zahvaćenih parodontopatijom. Nakon ovoga, dobijate detaljno uputstvo o održavanju oralne higijene, rastvorima za ispiranje i zakazujemo kontrolu na kojoj ćemo proceniti napredak posle terapije.

Kod većine pacijenata ovo bude dovoljno da se parodontopatija stavi pod kontrolu – naravno, ukoliko se detaljno pridržavaju uputstava o higijeni. Promena vaših higijenskih navika je ključna za očuvanje zuba i zaustavljanje daljeg napretka bolesti.

Ukoliko je došlo do povlačenja desni, to obično znači da ste bili ili previše uporni u održavanju higijene (ali grubim četkicama) ili prosto niste imali sreće – genetski faktori ovde imaju značajnu ulogu. Biotip desni koji ste dobili rođenjem, položaj mišićnog tkiva i njihovo dejstvo na desni, svi zajedno dovode do povlačenja desni i stvaranja osetljivih korenova zuba. Uzimanjem transplantata tkiva sa nepca i poboljšavanjem kvaliteta i položaja vaših marginalnih desni ovaj problem možemo da rešimo. Ovde je takođe važno promeniti higijenske navike – korišćenje nežnih i mekih četkica, bez agresivnog trljanja.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?