Skip to main content

Pasta i četkica – dve stvari koje bi trebalo odavno svi da koristimo dva ili više puta dnevno.

Preventiva

Četkica treba da bude od mekih vlakana, gusto postavljenih, kako bi efekat čišćenja bio dobar, a desni ostale nepovređene. Pitanje koje nam pacijenti često postavljaju tiče se izbora paste i uglavnom im je to veća nedoumica od kvaliteta same četkice. Ukoliko niste preosetljivi na pojedine supstance u pastama naša je preporuka da ih češće menjate i da se ne oslanjate samo na jednog proizvođača.

Paste su tek pomoćno sredstvo četkici, koja je glavni čistač zuba. Ipak kao najvažniji savet koji možemo dati kada je pasta u pitanju, a to je da bi bilo dobro da sadrži fluor, koji je izuzetno koristan u prevenciji karijesa. Postoje i novije paste koje sadrže hidroksiapatit, inače osnovni sastojak same gleđi, te ima indicija da može pomoći u očuvanju zdravlja zuba.

Način pranja zuba je ipak ono na šta bismo uvek skrenuli posebnu pažnju svima. Osim vremena, koje nikako ne bi trebalo da bude manje od dva minuta, volimo da ponovimo i rado pokažemo kako se pravilno peru zubi.

Dakle da ponovimo – četkicu držati pod uglom od 45 stepeni u odnosu na zub, tako da vlakna budu usmerena ispod linije desni. Nežno pomerajte četkicu oko 20 puta po zubu, praveći male kružne pokrete. Ovo treba ponoviti na svakoj povšini zuba (onoj ka usnama i onoj ka jeziku).

Četkicu je potrebno menjati na svaka 3 do 4 meseca, kao i posle svake respiratorne bolesti.

Korisni i jednako neophodni dodaci oralnoj higijeni koji će dodatno doprineti održavanju zdravlja zuba i desni su zubni konac, interdentalne četkice i oralni irigator (water pick).

Ova sredstva nam omogućavaju da se očiste površine između zuba, mesto odakle kreće najveći procent karijesa i parodontalnih oboljenja. Pri svakom uklanjanju kamenca ili predaji protetskog rada naše osoblje će se truditi da Vas upozna sa načinima korišćenja ovih sredstava, kao i benefitima koji donose.

Konac za zube je preporučljiv samo na prednjim zubima, jer se smatra da pacijent nema dobru kontrolu pri upotrebi konca između bočnih zuba, te i da se desni više povređuju. Kompleksan obilk prostora između molara je nedovoljno čistiti samo koncem.

Interdentalne četkice se proizvode u više veličina i naši stomatolozi će izmeriti idealnu veličinu (ili nekoliko njih) za Vaše međuzubne prostore, kako bi učinak četkice bio adekvatan. Mi ih rado preporučujemo i pacijente obučavamo da ih koriste, kako one sa velikim brojem aproksimalnih karijesa, tako i sa znacima parodontalnih oboljenja.

Water pik aparat je idealan za pacijente sa velikim protetskim radovima, lučnim (cirkularnim) mostovima i pacijentima sa ugrađenim implantima.

Mi pravimo individualan plan održavanja higijene Vaših usta i zuba, kao što svakom pacijentu pristupamo individualno.

Uvek smo raspoloženi da odgovaramo na pitanja o održavanju higijene. Pišite nam ili nas posetite u našoj ordinaciji u centru Beograda.

U cilju promocije redovne higijene i prevencije uopšte, pacijenti koji dođu 6 meseci nakon prethodnog uklanjanja mekih i čvrstih nasalga, dobijaju popust na tu uslugu.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?