Skip to main content

Dečija stomatologija

Preventivom do zdravih zuba!

Zdravlje mlečnih zuba i njihova nega nekada se nepravedno zanemaruju. Naša obaveza je da svakog roditelja upoznamo sa merama koje sam može da preduzme kako bi zubi njegovog deteta bili zdravi i jaki, kao i da im naglasimo važnost preventivnih pregleda. Tada možemo otkriti i najmanji “crvić“, a dete obradovati divnom “zvezdicom“ nakon čega će zajedno s olakšanjem i nasmejani izaći iz ordinacije.

U radu sa decom dosta smo fokusirani na pristup, jer želimo da im poseta zubaru bude zabavna. Trudimo se da naši najmlađi pacijenti stasavaju u one koji se neće plašiti odlaska kod stomatologa. Smatramo da je ovo jednako važno koliko i svaka plombica i izvađen mlečni zub.

Dete koje se kroz igru upozna sa stomatologom tokom tih prvih poseta nikada neće imati strah od zubara, a pravovremenim informisanjem roditelja stvaramo uslove za potpuno zdrave dečije zube.
Potrudite se da dete dovedete pre nego što se javi prvi bol, zapravo dok su svi zubići još uvek zdravi. Najbolje bi bilo da svog mališana povedete sa sobom kada dolazite na svoju redovnu kontrolu.

Preporučujemo da to bude do njegove navršene treće godine, a idealno već oko prvog rođendana, kada Vas možemo uputiti kako u pravilnu ishranu, tako i u održavanje higijene zubića. To je najbolje vreme susreta sa nama kada još uvek nema nikakve potrebe za intervencijama, osim minimalnih preventivnih.

Postoji čitav niz bezbolnih, a neophodnih preventivnih zahvata koji će pomoći Vašem detetu da shvati da poseta zubaru nije uvek bolna. U isto vreme, ove mere će pozitivno delovati na zdravlje njegovih usta i zuba (zalivanje fisura, uklanjanje mekih naslaga, fluorizacija).

Otprilike između 6. i 10. godine života motoričke sposobnosti deteta su dovoljno razvijene da ono može početi samostalno pravilno da pere zube. Sve do tada njemu je potrebna Vaša asistencija. Ne ostavljajte ga samog dok čisti zube – posmatrajte ga i ispravljajte greške! I sami mu dajte primer redovnom i pravilnom oralnom higijenom.

Savetujemo Vam da ne pričate deci o svojim strahovima od naše profesije, ne koristite odlazak kod stomatologa u svrhu zastrašivanja i ne ljutite se na njih ukoliko prva (ili nekoliko) poseta ne prođu kako ste očekivali. Potrebno im je vreme da se naviknu na sve to. Potrudite se da dete dolazak kod stomatologa doživi kao jedan normalan čin, ne spominjite bolove, igle, anestezije, niti bilo šta od čega bi moglo da se uplaši.

Naši najmlađi pacijenti imaju samo 3 godine i ne plaše se da sami sednu u stolicu i pokažu nam zubiće.

Naše strpljenje i Vaša saradljivost doprinosi zdravlju usta i zuba Vašeg deteta.

Možemo da:

Izvadimo mlečni zubić
Stavimo glass-ionomer plombu
Izlečimo čak i pulpitis na mlečnom zubu
Svojim navikama dajete detetu primer i kod kuće, ali i u ordinaciji, zato i sami redovno održavajte higijenu i posećujte češće stomatologa zarad preventivnih pregleda.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?