Skip to main content

Metalokeramičke krune

Trajnost i postojanost lepog osmeha

Metalokeramičke krune

Metalokeramičke krune su standardna protetska nadoknada. Imaju najširu primenu zbog svojih dobrih mehaničkih svojstava.

Indikacije za ovu nadoknadu su praktično iste kao i za bezmetalne krune:
 • veliki ispuni
 • devitalizovani zubi sa znatnim gubitkom zubne supstance,
 • one su posebno indikovane za bočnu regiju gde se razvijaju velike žvaćne sile.
Takođe, kod pacijenata sa bruksizmom ili dubokim zagrižajem, primena bezmetalnih kruna bi bila rizična u smislu velike mogućnosti loma krune. Tada su nam metalokeramičke krunice materijal i izbor kojim čuvamo zube i vraćamo im estetsku vrednost.

Osnova ovih kruna je od metalne dentalne legure na bazi hroma i kobalta uz dodatak drugih metala. Neestetski metal prekriven je keramikom koja vraća zubu izvorni oblik i boju.
Višedecenijsko iskustvo stomatologa, ali i pacijenata sa metalokeramičkim krunama potvrđuje nam njihovu trajnost, te nam i uliva sigurnost u njihovoj primeni. Sada su standard za protetsku zubnu nadoknadu.
Metalokeramičke krune se koriste i kao krune i mostovi na implantima. Ističemo da ručno modelovana keramika koja prekriva metalnu osnovu u potpunosti doprinosi prirodnom izgledu ovoj nadoknadi.

Ukoliko je već došlo do gubitka nekog zuba, obavezna je njegova nadoknada mostom ili implantom (više o implantima možete saznati OVDE).
Kada iz nekog razloga implant nije indikovan ili pacijent odbija ovakvu vrstu terapije, onda nam je izbor metalokeramički most.

Pacijenti često zanemaruju nedostatak jednog izvađenog zuba. Kada uzmemo u obzir da je prvi izvađen zub u većini slučajeva prvi molar (šestica), posledice njegovog nedostatka su još gore. Prvi molar nazivamo ključem okluzije i njegovo očuvanje je od strateškog značaja za zdravlje celokupnog zubnog aparata… Ali šta se dešava kada ostanemo bez jednog prvog molara? Okolni zubi se naginju ka praznom prostoru, a zub iz suprotne vilice kao da izrasta. Stvaraju se prostori otežani za pravilnu higijenu, a kontakti zuba postaju nepravilni sa manjom efikasnošću pri žvakanju. Posledice se ne primećuju odmah, ali tokom godina pacijenti osećaju tegobe. Nažalost, tada često nema mesta da se nedostajući zub nadoknadi usled pomeranja okolnih zuba. U ordinacji Miščević insistiramo na tome da pacijente nakon ekstrakcije upoznamo sa mogućnostima koje su nam dostupne da svaki nedostajući zub nadoknadimo.

Most se izrađuje tako što se zubi koji ograničavaju bezubo polje preparišu kako bi nosili kotvu, tj. krunu koja će biti oslonac mosta. Procedura podrazumeva uzimanje otiska i nekoliko poseta ordinacji.

Uz pridržavanje saveta o pravilnoj higijeni, ovakve nadoknade će Vas služiti godinama.

Radno vreme:

Ponedeljak - Sreda - Petak
9-16h
Utorak - Četvrtak
14-20h
Subota - Nedelja
Ne radimo

Ovde možete zakazati pregled, putem kontakt formulara

Kontakt formular

  Ime

  Prezime

  Email

  Telefon

  Pitanje / komentar

  Kako očekujete odgovor?